Mobil : 0740591020

Mail : cabinetavocatsimon@gmail.com
Mobil : 0740591020

miercuri, 25 iunie 2014

DIPLOME SPIRU HARET NEELIBERATE- Cine e de vina?

DIPLOME SPIRU HARET NEELIBERATE- Cine e de vina?

Scandalul diplomelor de la Spiru Haret a izbucnit în 2009, când Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei de la acea vreme, a anunţat că formele de învăţământ ID (învăţământ la distanţă) şi FR (fără frecvenţă) ale Universităţii Spiru Haret nu sunt autorizate şi funcţionează în ilegalitate.
Interesant de stiut e că nici macar Ministerul Educatiei nu se obosise prea tare până atunci să le semnaleze acest lucru zecilor de mii de studenţi care urmau cursurile respectivelor forme de învăţământ. De fapt, nici nu ar fi avut cum din moment ce, din câte se pare, nu avea habar dacă formele respective de învăţământ sunt autorizate sau nu. Conform unei declaraţii de anul trecut, Ecaterina Andronescu a cerut verificarea Universităţii Spiru Haret abia când a văzut cifra uriaşă de absolvenţi din anul 2009.
În momentul în care s-au cerut formularele de diplome pentru absolvenţii anului 2009, universitatea aceasta a cerut 50.000 de diplome. Când a văzut solicitarea, Dna Ministru a cerut verificarea acestei cifre  si verificarea acreditarilor facultatilor in speta pentru a vedea daca funcţionează legal sau nu.
Dna. Ministru de atunci, Ecaterina Andronescu, a fost cea care a acreditat Universitatea Spiru Haret atunci când aceasta a fost înfiinţată, în anul 2002, de către Aurelian Bondrea, un fost activist comunist. 3.000 de clienţi dintr-un foc După ce plătiseră bani grei pe taxele de studii, zeci de mii de oameni s-au trezit astfel în situaţia de a rămâne fără diplome. Cu conturile pline, Universitatea Spiru Haret a dat vina pe minister, acuzându-l că încalcă legea educaţiei. Bineînţeles, ministerul a pasat şi el responsabilitatea în curtea universităţii. La mijloc au rămas absolvenţii, aşteptând în zadar o rezolvare a situaţiei.
După ce plătiseră bani grei pe taxele de studii, zeci de mii de oameni s-au trezit astfel în situaţia de a rămâne fără diplome. Cu conturile pline, Universitatea Spiru Haret a dat vina pe minister, acuzându-l că încalcă legea educaţiei. Bineînţeles, ministerul a pasat şi el responsabilitatea în curtea universităţii. La mijloc au rămas absolvenţii, aşteptând în zadar o rezolvare a situaţiei.
Din 2009 şi până în prezent, fiecare politician care a preluat funcţia de ministru al Educaţiei a promis o rezolvare, dar nici unul a reuşit să tranşeze în vreun fel problema absolvenţilor de la Spiru Haret. Între timp, sătui să mai aştepte, aceştia au început să dea în judecată ministerul şi universitatea.
Pe tot cuprinsul ţării sunt în derulare mii de procese, iar circa 50.000 de absolvenţi au avut deja câştig de cauză. In aceste situatii, statul are numai de pierdut: bani de la buget pentru suportarea daunelor şi îngreunarea instanţelor din toată ţara, aglomerate cu mii de procese. Paradoxal, în loc să încerce o rezolvare a situaţiei pe ultima sută de metri, Ministerul Educaţiei se plânge că are prea puţini jurişti şi nu mai face faţă proceselor.
În cadrul unei dezbateri organizate luna trecută de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, ministrul Remus Pricopie s-a văitat că cei trei jurişti ai ministerului sunt prea puţini pentru cele 50.000 de procese în care este implicată, în acest moment, instituţia pe care o conduce. Pricopie a recunoscut că ministerul este obligat să aprobe eliberarea diplomelor pentru cei care câştigă în instanţă: “Noi suntem obligaţi să eliberăm talonul de diplomă, iar apoi universitatea eliberează diplomele”.
Cei de care a depins rezolvarea situaţiei declară cu nonşalanţă că nu se poate face nimic. “Nu există cale pentru a fi luată o decizie administrativă care să rezolve problema pentru toţi absolvenţii universităţii. Am încercat să rezolv această problemă când am fost ministru, dar nu s-a putut. Singura soluţie pentru absolvenţii de la Spiru Haret este să dea ministerul în judecată”, a declarat Liviu Pop, fostul ministrul al Educaţiei”.
Incompetenţa e pe banii noştri si îi afectează pe toţi cei care plătesc taxe şi impozite la bugetul de stat. Zecile de mii de procese deschise împotriva ministerului au ca finalitate nu doar eliberarea unor diplome, ci şi plata unor daune către absolvenţi, pe care Ministerul Educaţiei trebuie să le suporte în solidat cu Universitatea Spiru Haret.
În majoritatea cazurilor este vorba de cheltuielile de judecată constant in onorariu de avocat si taxe de timbru. Ministerul Educaţiei este obligat să suporte o parte din această sumă din banii publici, ai contribuabililor, asfel ca fostii absolventi pe langa faptul ca nu au intrat in posesia diplomei de studiu, au platit toate taxele impuse de Universitatea Spiru Haret, onorariu de avocat, taxe de timbru, mai suporta si aceste greseli.
Av. Alexandra Simon
0751 299 251

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu